18 november 2013
Masturbatie
Maar omdat Onan wist dat zo′n kind niet als zijn nageslacht zou gelden, liet hij telkens als hij met de vrouw van zijn broer gemeenschap had zijn zaad op de grond terechtkomen, zodat hij geen nakomelingen voor zijn broer zou verwekken.
(Gen.38:9; NBV)
De Katholieke kerk
Heeft aan de hand van dit bijbelvers gemeend masturbatie te moeten demoniseren, omdat men dacht dat God de verspilling van het zaad strafte. Dit is echter niet de bedoeling van dit vers. Het gaat erom dat Onan het zwagershuwelijk niet wou toepassen om voor zijn gestorven broer nageslacht te verzekeren, en daarom was de Heer boos. De Katholieke kerk heeft hier dus zeer sterk het verkeerde accent gelegd in haar exegese .
De Evangelische kerk
Die zich bewust is van de verkeerde uitleg van dit bijbelvers, heeft ook haar eigen bezwaren tegenover masturbatie. Als belangrijkste argument wordt aangehaald dat men zich als kerk geen masturberende Jezus kan voorstellen. Bijgevolg is het aan te raden om Jezus zijn voorbeeld te volgen. Dus worden de leden van de gemeenschap sterk aanbevolen om niet te masturberen. Dit vind ik een flauw argument. Ik kan bijvoorbeeld ook zeggen me geen vrijende Jezus te kunnen voorstellen. Moet ik daarom de gehuwde mannen verbieden om met hun vrouw te vrijen? Trouwens, Jezus was waarschijnlijk niet gehuwd. Moet men dan het huwelijk verbieden ook?
De Bijbel
Leviticus heeft het enkele malen over de mannelijke zaadlozing.
Wanneer een man een zaadlozing heeft gehad, moet hij zijn kleren en zijn hele lichaam met water wassen en blijft hij tot de avond onrein. Alles van stof of leer waarop het zaad is terechtgekomen, moet met water worden gewassen en blijft tot de avond onrein.
(Leviticus 15:16-17)
Dat het hier niet om een spontane zaadlozing, een natte droom gaat, blijkt uit de vermelding dat het zaad ergens op terecht komt, op een doek van stof of op leer. Dat duidt toch op een ejaculatie van de man door masturbatie? Temeer omdat de zaadlozing met een vrouw, apart, in het direct daaropvolgende vers besproken wordt.
Wanneer een man en een vrouw gemeenschap hebben gehad en er bij de man een zaadlozing heeft plaats-gevonden, moeten beiden zich met water wassen en blijven ze tot de avond onrein.
(Leviticus 15:18)
Het enige gevolg van de mannelijke zaadlozing bij masturbatie is dat de man onrein is, enkele hygiënische handelingen moet verrichten, en na zijn reiniging weer zijn gewone leven verder zet. Heel wat anders dan de zonde en Hel die de Kerk met masturbatie verbindt. Het enige geestelijke wat men eventueel in acht kan nemen is, om na het masturberen of vrijen, een tijdje te wachten voor men in gebed gaat, in de Bijbel leest, of naar de kerkdienst gaat. Kortom er op toezien dat men geheiligd en rein voor de Heer verschijnt.
Besluit
Al tweeduizend jaar belast de kerk de mensen met schuld- en schaamtegevoel bij masturbatie. Ik weet niet waarom. Het is voor mij duidelijk dat de bijbel nergens iets zegt over een taboe op masturbatie. De kerk haar bezorgdheid komt voort uit subjectieve vooroordelen en verkeerde uitleg, zie exegese. Masturbatie is zo natuurlijk als eten en drinken. De enige voorwaarde erbij is dat men niet overdrijft, zoals men ook met eten en drinken niet moet overdrijven. Men mag het eigen lichaam niet misbruiken. Als men zo doet hoeft men geen schuldgevoel te hebben. Als het kriebelt mag je krabben.