Doodstraf
De onlangs overleden Amerikaanse filosoof, Michael Ruse, vertelde in een interview dat Bush Jr. voor de doodstraf is ge´┐Żnspireerd door de leer van het creationisme, een fundamentalistische christelijke strekking.
Jezus' leer.
Een bekend voorbeeld is de overspelige vrouw die bij Jezus wordt gebracht met de vraag wat moeten we volgens jou met haar doen? Want in de schrift (OT) staat geschreven, dat we zodanigen moeten stenigen. Jezus antwoord, "Wie van jullie zonder zonde is werpe de eerste steen". Resultaat : niemand vond zich gerechtvaardigd om die vrouw te doden.
(Joh.8:1-11)
Het principe om in het eigen hart te kijken en de eigen schuld onder ogen te zien maakt ons bewust van het eigen falen en onteigent ons van het recht anderen te veroordelen. Natuurlijk hebben wij als mensen wraakgevoelens, en vinden wij het rechtvaardig als we moordenaars terechtstellen. Naar menselijke emoties en ons rechtvaardigheidsgevoel toe, is doodstraf soms zeer wenselijk. De vraag is echter, is de doodstraf christelijk? Met andere woorden, is dit de wens van Jezus? Het antwoord is duidelijk, NEEN.
Het weze duidelijk : Jezus herschreef een oude wet, met een nieuwe wet.
Christenen vergeten dus al te makkelijk dat Jezus in Zijn ethiek de doodstraf afgeschaft heeft.