Charlie Hebdo
Op 7 januari 2015 werden twaalf medewerkers van het Franse satirische weekblad, Charlie Hebdo, vermoord door Islamitische extremisten.
De Westerse wereld schreeuwde natuurlijk moord en brand. Een aanval op de persvrijheid, de vrije meningsuiting, en op onze democratie. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben tegen elk religieus extremisme, en keur deze terreurdaad zeer sterk af. Toch wil ik de opmerking maken dat deze terreurdaad kon vermeden worden.
Geen vrijheid van beledigen
Voor het weekblad, Charlie Hebdo is niets heilig. Ze viseren niet enkel het Islamextremisme.
De politieke, financiele, Joodse, en katholieke wereld worden ook op het altaar van hun satire in stukken gehakt. Deze slachtoffers gaan echter niet zover om het weekblad met bommen te bestoken. In het kader van de extreme gevoeligheden van de Islamfundamentalisten wil ik opmerken dat het recht van de vrije meningsuiting en persvrijheid en dat soort zaken geen recht geeft om je tegenstander extreem te beledigen en te kwetsen. Want inderdaad, de satire van dit weekblad is ook extreem. Vrije meningsuiting geeft je wel het recht om wantoestanden aan te klagen, leugens te ontmaskeren, ongenoegen te uiten, zeggen dat je niet akkoord gaat. Het geeft je ook het recht om te zeggen dat religieus terrorisme een misdaad is, en dat extremisten die in naam van Allah moorden, misdadigers zijn. Maar hoever moet je daar in gaan? Als men weet dat die extremisten zo heetgeblakerd zijn, zal men niemand helpen door hen te beledigen. Door het heiligste van hun extremistische overtuiging, de profeet, aan te vallen, worden ze in hun geloof nog meer overtuigd van het eigen gelijk. Want zie je: de westerse ongelovigen beledigen de profeet.
Een paar Cartoons


Dat deze cartoons beledigend en zeer kwetsend overkomen, vooral bij extremisten is zeer duidelijk denk ik. Rechtvaardigt dit de moordpartijen? Zeer zeker niet.Moet men voorzichtig zijn bij meningsuiting? Zeer zeker ja!!
Christelijke belediging.
Deze cartoon is een reactie van, Charlie Hebdo, op het standpunt over homofilie van de katholieke kerk. Meer bepaald een reactie tegen het standpunt van de Aartsbisschop van Parijs, die het homohuwelijk als een bedrog bestempelde.

Dat men hiervoor de H. drievuldigheid in een homo-triootje laat opdraven is ook niet nodig.
Ik kan hier niet mee lachen.
Ga ik hiervoor een moord plegen? Zeker niet!!
Het maakt me wel droevig.
Besluit.
Ik ben van mening dat het sterk confronterende kakrakter van sommige cartoons mede verantwoordelijk zijn voor de dood van twaalf mensen. Ik pleit voor meer voorzichtigheid, wijsheid, en nuance bij de vrije meningsuiting. Het kan mensenlevens redden. Geef ik de extremisten gelijk? Geenszins! Maar een beetje opletten met wat we zeggen, schrijven en tekenen, kan ook geen kwaad. Als je een hond slaat riskeer je gebeten te worden. Meestal wordt de hond dan afgemaakt. Wie oren heeft om te horen die hore.